Share This Post

Sin categoría

aggódnom kell a barna benyújtás pók harapása miatt?

Spread the love

aggódnom kell a barna benyújtás pók harapása miatt?

A barna benyújtó pókok azon kevés pókfaj egyike, amely potenciális veszélyt jelent az emberek számára.

Az Egyesült Államokban több mint 3500 ismert pókfaj található. Noha a pókok sok embernél félelmet okoznak, világszerte csak körülbelül öt fő csoport potenciálisan jelentős reakciókat okozhat az emberekben.

Az Egyesült Államokban ezek a mérges fajok két különböző csoportra esnek: barna pókok és özvegy pókok.

Brown Recluse pókok a Brown Spider csoporthoz tartoznak. A másik jól ismert mérgező pók a fekete özvegy pók, amely az özvegy csoportba tartozik.

Mik azok a Brown Recluse pókok?

A barna benyújtó pókot hegedűnek vagy hegedűpóknak is nevezik. Az Egyesült Államok középnyugati és délkeleti részén él. Ez a pók barna és a hátán sötétebb, hegedű alakú folt van.

Ellentétben más pókokkal, amelyeknek általában nyolc szemük van, a Brown Recluse pókoknak csak hat, három pár szembe van rendezve. A barna bukás lába hosszú, vékony és kis szőrszálakkal borítva. Ennek a póknak a tudományos neve a Loxosceles Reclusa, amelyet görögről le lehet fordítani, mint „ferde lábakkal”.

Ezek a pókok éjjel a legaktívabbak és a nap folyamán pihennek, sötét területeken rejtve. Ha bent jönnek, akkor a barna benyújtó pókok inkább a szekrényeket, tetőtér, alagsorokat és a ház más sötét területeit részesítik előnyben. Úgy tűnik, hogy inkább a száraz területeket részesítik előnyben.

A barna benyújtás mérege nagyon mérgező lehet, de a pókok csak egy kis mennyiséget képesek felszabadítani egy harapás közben. Az emberek nagyobb valószínűséggel érintkeznek a férfi pókkal, amelynek harapásonként csak félig annyira méreg van, mint egy női pók.

Miért harapnak az embereket?

Brown Recluse pókok csak ritkán harapnak az embereket, és ezt önvédelemből csinálják. Nem agresszív az emberekkel szemben, és inkább elmenekülnek, mint a harapás.

harapások akkor fordulnak elő, amikor a pók csapdába esik a bőr ellen, például a kusza ágyneműben, vagy ruházatban és cipőben.

Fontos, hogy ellenőrizze és rázza ki az ágyneműt és a ruhákat, mielőtt felhasználnák őket, amikor olyan területen élnek, ahol ezek a pókok gyakoriak, különösen, ha a közelmúltban nem voltak.

Megjelenés és tünetek

Sok mítosz létezik a barna reduse pókcsípésekről.

Az egyik általános mítosz az, hogy harapásuk mindig súlyos sebeket okoz és elpusztítja a bőrszövetet. A valóságban csak kis számú harapás eredményezi az ilyen típusú sérülést. A legtöbb harapás vagy egyáltalán nem okoz tüneteket, vagy csak enyhe reakciókat.

Rendkívül ritka szövődmények fordulhatnak elő az egész testben, beleértve az akut vérszegénységet, a vérrögök problémáit és a veseelégtelenségét.

A harapás általában fájdalommentes, és időnként a tünetek idővel előrehaladnak. A legtöbb harapás a combon, a felső karon és a mellkason fordul elő.

Ha bőrreakció jelentkezik, az első órában az ember a következő tüneteket tapasztalhatja meg a harapás területén:

  • Részlet
  • duzzanat
  • Egy égő szenzáció

A következő 2-6 órában a harapás helye nagyobb lesz, fájdalmasabbá válik és hólyagot képez. Ha a harapás körüli terület színesebbé válik a harapás után 12–24 órával, akkor a bőrhalál valószínűleg bekövetkezik. Ezt nekrózisnak nevezik. Ha nekrózis bekövetkezik, akkor több hét vagy akár hónap is eltarthat, amíg a seb teljesen gyógyul.

A Floridai Egyetem pókszakértői szerint azonban, ha 48-96 órán belül nincsenek bőrváltozások jelei, a seb nem lesz nekrotikus, és meg kell gyógyulni.

Kockázati tényezők

Míg ezek a pókok gyakran nem harapnak az embereket, kissé nagyobb kockázatot jelentenek a beltéri munkavállalók számára.

A gépészek, a gondnokok és a háztartók még nagyobb kockázatot jelenthetnek, mivel olyan területeken dolgoznak, ahol fokozott a valószínűsége, hogy kapcsolatba lépjenek a pókokkal.

A Midwestben vagy a délkeleti Egyesült Államokban élnek a fő kockázata az ilyen típusú pókkal való véletlenszerű találkozásnak.

szövődmények

Félelmetes hírnevük ellenére a barna rehuse pókcsípések csak körülbelül 10 % -a vezet súlyos bőrkomplikációkhoz.

Nincsenek dokumentált halálos esetek a barna rehuse pókharapás eredményeként.

Otthoni kezelések

Amit az emberek pókcsípéseknek hívnak, gyakran tévesen diagnosztizálják, általában más bőrbetegségek vagy fertőzések eredménye.

A kullancscsípések, a vírusos, gombás és bakteriális fertőzések, a gyógyszer-reakciók és a cukorbetegségből származó bőrkomplikációk a hasonló megjelenésű bőrreakciók gyakori okai.

Az emberek általában otthon kezelhetik a valódi pókcsípéseket. Ha lehetséges, az embereknek összegyűjteniük és azonosítaniuk a felelős pókot.

Tegye ezt úgy, hogy a pókot tiszta csésze vagy edény alá csapja, így a pók könnyen látható, és lassan csúsztatja egy darab papírt a tartály alá. Fordítsa át a tartályt, és rögzítse a papírt a tetejére, vagy rögzítse a fedelet.

Ha valaki harapást kap, akkor a sebet enyhe szappannal és vízzel kell megtisztítania.

Ha a harapás kellemetlenséget okoz, akkor emelje fel, ha lehetséges, és hűvös sűrítést vagy fedett jégcsomagot alkalmazzon a duzzanat és a fájdalom csökkentése érdekében.

A fájdalomcsillapító, például acetaminofen vagy ibuprofen, hasznos lehet a kellemetlenség csökkentésében. Az antihisztamin, például a Benadryl, szintén segíthet a viszketésben.

mikor kell orvoshoz fordulni

Az embereknek orvoshoz kell fordulniuk minden fájdalmas, piros, kiszivárgó vagy nem gyógyuló sebhez.

Ha egy barna benyújtó pókot okként erősítik meg, akkor az orvos javasolhatja a tetanusz emlékeztetőt, ha egy személy nem kapott egyet az elmúlt öt évben. Az orvos a harapás után 2-3 nappal is ellenőrizheti a sebet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a méreg nem pusztítja el a szövetet. A kezelés gyorsan megkezdődhet, ha bármilyen aggály merül fel. Ez csökkenti a további szövődmények kockázatát.

Diagnózis

Számos más állapot létezik, amelyek súlyos sebet okozhatnak, mint a Brown Recluse Spider harapások. Ezek a feltételek magukban foglalják a kullancscsípéseket, a baktériumokból származó fertőzéseket, a vírusokat és a gombákat, a cukorbetegséget és más bőrbetegségeket.

Hacsak nem él olyan területen, ahol a barna benyújtott pókokról ismert, hogy élnek, és a pókot a megfelelő azonosítás miatt elkapta, a seb okát nem szabad hibáztatni egy barna benyújtás pókcsípés miatt.

Outlook

A barna benyújtott pókcsípéssel rendelkező személynek kiváló esélye van a gyógyulásra, különösen megfelelő gondozással, mivel a legtöbb harapás nem igényel külön kezelést és önmagában gyógyulást.

A legtöbb esetben az ilyen típusú harapásokból származó kisebb sebek körülbelül egy héten belül teljesen gyógyulnak. A

más egészségügyi állapotú emberek, például a cukorbetegség vagy az immunrendszer problémái, nagyobb szövődmények kockázata van. Ezeknek az egyéneknek a bőrfertőzések és más bőrproblémák sokféle kockázatának nagyobb a kockázata. Különösen fontos számukra, hogy vegye fel a kapcsolatot orvosukkal egy tényleges vagy gyanúsított barna pókcsípés esetén 24 órán belül, ha reakció van. Bármely sebet, amely nem gyógyul, megfelelően kell kiértékelni, az októl függetlenül.

Megelőzés

Bár a barna reduse pókcsípések ritkák, csökkenthetjük az egyik megszerzésének kockázatát. Ezek a lépések fontosak azokban a területeken, ahol a Brown Recluse pókok telepednek le.

A legjobb módja annak, hogy elkerüljük azokat a területeket, ahol a barna benyújtó pókok hajlamosak élni, például száraz területek kültéri fa- vagy szikla cölöpökkel. Azoknak, akik ezeken a területeken vagy azokon a területeken dolgoznak, kesztyűt kell viselniük.

Amikor beltérben az embereknek biztosan rázniuk kell a ruhákat, cipőket vagy ágyneműt, amelyet egy ideje nem használtak, különösen, ha padláson, alagsorban vagy sötét szekrényben tartják őket. Hasznos lehet

Egyéb intézkedések megtétele annak megakadályozására, hogy a Brown Recluse -pókok otthon beállítsa. A tetőtér, az istállók, a szekrények és az alagsorok takarítása megszabadul a pókok preferált rejtekhelyétől. Fontos azonban megjegyezni, hogy a barna benyújtó pók inkább elmenekülhet tőled, mint megharapni.

A kültéri fatáblák eltávolítása megakadályozhatja azok felhalmozódását ezeken a területeken.

Összegzés

Annak ellenére, hogy ezek a pókok rossz nevet kaptak, a barna benyújtásból származó jelentős sérülések tényleges kockázata meglehetősen kicsi.

Az egyszerű megelőző intézkedések rendkívül hatékonyak lehetnek, ezáltal csökkentve a pókok találkozásának minden kockázatát.

q:

Mit tegyek közvetlenül egy barna pókcsípés után?

a:

Mivel a legtöbb barna benyújtott pókcsípés vagy csak enyhe reakciót eredményez, a harapás meleg szappanos vízzel történő mosása és a tiszta ruhával történő szárítás első lépés.

A harapástól számított egy héten belüli reakció, amely magában foglalja a lázot, a hidegrázást, a kiütést, a bőr sárgását, a sápadtságot, a fáradtságot, a szédülést vagy a hányást, azonnali orvosi ellátást igényel. Ha bőrreakció következik be, néhány órán belül változásokat kell megfigyelni. Ez magában foglalja a megnövekedett méretet, a bőrpírot, a fájdalmat és általában a hólyagokat. Egy napon belül a seb lila lehet. Ez gyakran jele annak, hogy a bőrhalál vagy nekrózis bekövetkezik. Fontos, hogy orvosához forduljon, ha az ilyen típusú bőrváltozások megtörténnek, hogy bármilyen megfelelő oltást, gyógyszert vagy sebkezelést kaphassanak. Valószínűleg szoros nyomon követésre lesz szüksége, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a seb megfelelően gyógyul-e.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

  • Biták és csípések
  • Immunrendszer/oltások
  • Elsősegély

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértőből származnak áttekintett tanulmányok, tudományos kutatóintézmények, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.